A megfelelő lektor kiválasztása legalább olyan fontos, mint maga az írás. Nemcsak a hibák kijavításában segít, hanem segít abban is, hogy a szövegünk stílusosan és hatékonyan jelenjen meg az olvasók előtt. Azonban hogyan válasszunk megfelelő lektort szövegeinkhez?

Elméletben mindenki lektorálhatna, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egy jó lektoráló felülmúlhatatlan segítséget jelent a szöveg kritikai elemzése, javítása és finomhangolása területén. Azonban mielőtt választunk, fontoljuk meg a következő szempontokat:

1. Tapasztalat

Az első és legfontosabb tényező a lektoráló tapasztalata. Az az egyén, aki évek óta dolgozik a lektorálás területén, sokkal hatékonyabb segítséget tud nyújtani, mint az újonnan kezdők. Kérjen referenciát a lektorálótól, hogy lássa, hogyan dolgoztak korábbi ügyfelekkel.

2. Szakértelem

Fontos, hogy a lektorálóhoz hasonló szakértelemmel rendelkező személyt válasszunk. Például, ha az írásunk orvosi, jogi vagy tudományos témákat érint, akkor ajánlatos olyan lektorálót választani, akinek megvan az ehhez szükséges szakértelme.

3. Ár

A lektoráló ára szintén fontos szempont, amikor a megfelelő szakembert választjuk. Azonban ne csak a legolcsóbbat válasszuk! Jobb, ha több tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező, de drágább lektorral dolgozunk, mint olyannal, akinek alacsony az ára, de nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel.

4. Javítási étvágy

Fontos, hogy a lektoráló komolyan veszi a munkáját és érdekli a szövegünk. Kérdezze őket, hogyan fogják megközelíteni a szöveg lektorálását. Ha valódi érdeklődést mutatnak a témánk iránt, az egy pozitív jel, amely a javítási étvágyat mutatja.

5. Rugalmasság

A lektoráló kiválasztásakor fontos figyelembe venni a rugalmasságot is. Ha szükséges, az írás többször is meglehet lektorálni. Utána kérdéseket tehetsz fel, hogy végül elérjétek az optimális eredményt.

6. Részletes visszajelzés

Egy jó lektoráló nem csak a helyesírási és nyelvtani hibákat javítja ki a szövegünkben, hanem részletes visszajelzést is ad arról, hogy hogyan lehetne a szöveget még jobban kihegyezni, hogy jobban értelmezhető legyen az olvasó számára.

Összességében, egyszer az alapos gondolkodás és a megfelelő megközelítés minden esetben segítséget nyújt a megfelelő lektor kiválasztásában. Az online sajtó- és hírportáloknak, valamint a kiadóknak, könyvkiadóknak és szerzőknek megfelelő árakat kell felajánlaniuk a minőségi lektoráláshoz invesztálva, a hagyományos lektor javítás ára viszont sokkal magasabb, mint az automatikus szövegelemző szoftverek. Az így használt erőforrások teljesítményének jóval magasabb színvonala mind a nyelvi, mind a szakmai szempontból magyar részről, mely hosszú távon kiérdemeli a magukat írástudók és olvasók magas felkérni a kívánt referenciákra.